30 жовтня 2016 р.

5. Вибір шасі для робота

Підготовчі кроки можуть забрати багато часу. Ми з сином пройшли їх десь за два місяці. І от, нарешті все готово - стартовий набір куплено, курси початківців пройдено і є більш-менш розуміння що хочемо робити далі.

А хочемо ми створити робота, який зможе легко пересуватися по кімнатах, долаючи пороги висотою до 5 см. При цьому він має бути достатньо стійким, щоб носити на собі сенсори, відеокамеру, можливо мобільний телефон або TFT екран. В уяві зразу ж малюється платформа на гусеницях, висотою не менше 10 см, а шириною і довжиною десь 20x20 см і більше.

Пошук тривав досить довго. Виробники пропонують багато хороших варіантів платформ, і вибрати було важко. Гарний вибір шасі пропонує і DiyLab, але щось до таких моделей душа не лежала.

Аж поки ми випадково не наштовхнулися на це відео:


Сумніви відпали - ми таке хочемо. Тут дійсно не було ні краплі тверезого розрахунку. Лише емоції :-)


На перший погляд, платформа досить добре зроблена. Відповідає вимогам по прохідності і розмірах. Ну і дизайн є підкреслено "дорослим", на відміну від десятків "іграшкових" конкурентів. Що ще добре - виробник пропонує в такому стилі цілу серію шасі. Є менші і більші. Сріблясті і золотисті. "Однопалубні" і "двопалубні".

Ми вибрали "двопалубний" варіант середнього розміру, золотистого кольору в комплекті з Espduino kit.

DIY DT300 Double Decker chasis
DIY DT300 WIFI Double Layer Decker Tracked Model Tank Compatible With Arduino UNO R3

Інші платформи від цього виробника можна побачити внизу допису.

Двопалубний варіант вибрали щоби без тисняви вмістити всі модулі, які ми збираємося поставити в робота.

Espduino kit сам по собі дуже цікава річ.  Фактично це набір із двох плат.
ESPDuino Kit
Перша - ESPduino. Це суміш звичайного Arduino UNO з модулем ESP, який дає можливість підключатися напряму до WiFi мережі. Єдина відмінність від стандартного UNO - менша кількість аналогових входів (один замість шести). Від виробника з ESPduino іде прошивка, яка дозволяє сходу підключити вашого робота до WiFi і почати керувати ним з мобільного телефона чи планшета за допомогою готових до використання програм, які можна скачати на Google Play.

Друга плата - це дуже крутий шилд для керування двигунами та сервомашинками. Його можна вставити прямо в роз'єми Arduino, а двигуни робота під'єднати вже до нього. Якщо використати всі 16 виходів для сервомашинок - можна побудувати цілу роботизовану руку, яка подаватиме вам гарячими літніми вечорами холодний квас на підносі. В принципі - для нашого робота ми не планували щось таке робити, але виходи зайвими не бувають.

Одним словом - такий набір, то епічна перемога. Зразу з коробки можна отримати все необхідне для створення робота з дистанційним керуванням через Wi-Fi.

Єдиним недоліком вибраної платформи була недоступність її в українських продавців. Довелося замовити в Китаї, запастися терпінням, і сподіватися, що в дорозі з нашим цінним вантажем нічого не станеться.

Інші варіанти в цьому ж стилі:
DIY T100 Chasis
Geekcreit™ DIY T100 NodeMCU Aluminum Alloy Tank Track Caterpillar Chassis Smart Robot Kit


DIY T200 Chasis
Geekcreit™ DIY T200 NodeMCU Aluminum Alloy Tank Track Caterpillar Chassis Smart Robot Kit


DIY T400 Chasis
DIY T400 Aluminum Alloy Metal Wall-E Tank Chassis Robot Crawler Track

А це взагалі марсохід якийсь...

DIY T900 Chasis
DIY T900 4WD Metal Wall-E Silver Tank Track Caterpillar Chassis Smart Robot Kit

Немає коментарів:

Дописати коментар