27 жовтня 2016 р.

2. Стартовий набір

Для зручності початківців продавці створюють готові стартові набори, купивши який можна бути спокійним, що маєш все необхідне. Часто в комплекті дають ще й книжечку з описами експериментів, які плавно ведуть від простих схем до складніших.

Перш ніж бігти купувати котрийсь із стартових наборів, дуже раджу зупинитися і подумати - а що ж саме ви збираєтеся робити. Не варто нагрібати великі купи електронного мотлоху, який, може, і вмикатися ніколи не буде.

Перш за все - подивіться кілька відеокурсів для початківців. Це дасть відчуття як виглядає вживу експериментування з Arduino і електронними схемами.

Робототехнікам [до]шкільного віку, або тим, хто має дуже небагато досвіду, раджу почати з курсу "Відеоуроки з Arduino для дошкільнят" (рос.)


Наступним рівнем можна вважати уроки Джеремі Блюма:  рос. або англ.

Подивилися? Не передумали? Тоді можна приступати до покупки стартового набору.


Я звик купувати всі електронні компоненти в Інтернеті. Є час посидіти, подумати, почитати специфікації, прикинути схему в спокійній обстановці, і, врешті, купити те, що треба.

Зрозуміло, що вся електроніка робиться в Китаї, тому купувати в китайських інтернет-магазинах дешевше. Часто навіть в два рази і більше. Але коли я зрозумів що вже готовий експериментувати - руки чесалися надто сильно, щоб чекати на доставку 2-3 тижні а може й більше.


http://diylab.com.ua/Скористався інтернет-магазином http://diylab.com.ua/.

І зразу ж відчув всі переваги роботи з українцями. Відповіді і поради щодо комплектації можна отримати зразу в телефонному режимі. Причому, вони дійсно розуміються в темі і можуть допомогти у виборі. А коли розмістив замовлення - отримав його вже через ЧОТИРИ години.

Спочатку - спробував купити DFROBOT Arduino Starter Kit.

По-перше - DFRobot це гарна і надійна фірма.

По-друге - такий набір дав би все необхідне для експериментів. І не довелося би докуповувати деталі для кожного наступного кроку.

По-третє - купуючи готовий набір економиш час і не морочишся з вибором окремих деталей.

Стартовий набір DFRobot

На щастя - купити такий набір мені не вдалося :-) Його не виявилося на складі. Цим мені DiyLab зекономив багато грошей, хоча і забрав трохи часу.

Замість готового набору я вирішив купити поштучно саме те, що треба для експериментів, на яких ми збиралися вчитися ближчі місяці. В результаті - вийшов ось такий комплект (дешевший на ~1000 грн):
  1. Arduino UNO R3 + USB Cable (1 шт.) Не знаю чому брав цю версію, а не дешевшу DccDuino. Вирішив не ризикувати. Працює бездоганно.
  2. Prototype Shield для Arduino UNO  (1 шт.) Мабуть не дуже і треба було його брати. Але як мінімум маленьку макетну плату з цього шилда використовую інтенсивно. Беріть, якщо плануєте припаювати елементи своєї схеми в поле цього шилда. Якщо не плануєте, або не знаєте чи плануєте - достатньо взяти макетну плату для початку.
  3. LCD 1602 HD44780 зелені символи, чорний фон (1 шт.) Екранчик виглядає дуже круто. Але не варто його брати в такому виконанні - щоб його підключити треба задіяти мало не всі контакти Arduino і великий жмут дротів. Якщо дійсно є бажання виводити символьну інформацію - краще брати LCD екранчик зразу із впаяним контролером I2C. Це дозволить підключити його лише чотирма провідниками.
  4. Кнопка 12x12x7.3мм з ковпачком (2 шт.)
  5. Транзистор 2N2222A NPN 40В 0.6А TO-92 (4 шт.) Ідеальна річ для керування двигунами або іншими відносно потужнішими пристроями, коли струму Arduino може бути недостатньо.
  6. Змінний резистор, потенціометр 10К (2 шт.) Однієї штуки було б достатньо.
  7. Резистори 220 Ом  10шт (1 компл.)
  8. Резистори 1кОм  10шт (1 компл.)
  9. Резистори 10кОм 10шт (1 компл.)
  10. Світлодіод 5мм червоний (2 шт.)
  11. Світлодіод 5мм зелений (2 шт.)
  12. Світлодіод 5мм синій (2 шт.)
  13. Світлодіод 5мм жовтий (2 шт.)
  14. Макетна плата Breadboard 400пін (1 шт.) Раджу для початку брати на 400 контактів. Саме такий розмір виявився найбільш зручним мені. Потім можна докупити інші розміри, або навіть варіанти з автономним блоком живлення.
  15. Набір з'єднувальних провідників (штирі-штирі) 40шт 20см (1 шт.) Шкодую, що не купив зразу і варіант "штирі-гнізда". Довелося потім докуповувати.
З цим набором ми пройшли всі уроки для дошкільнят, і не тільки. Коли ж справа дійшла до проектування робота - ми вже уявляли як все працює, і що саме нам треба. Тому наступні покупки відбувалися точково і осмислено.

Для тих, хто має достатньо терпіння, готовий піти на певний ризик, і має натхнення переписуватися з продавцями, якщо раптом щось піде не так - раджу купувати електроніку прямо в Китаї. Для всіх серйозніших покупок використовую сайт banggood.com. (Якщо зареєструєтеся по цьому посиланню - мабуть мені дадуть якісь бонуси).

https://www.banggood.com/?p=M908156347868201609YДоставка замовлень займає в середньому 2-3 тижні. Навіть незастраховані посилки можна відслідковувати онлайн. Доставка відбувається фірмою Міст-Експрес, причому кур'єр вручить пакунок особисто вам за адресою, вказаною у замовленні.

Проблеми виникли лише один раз - продавець помилково прислав не ту плату розширення. Коли я сфотографував що мені прийшло і написав питання про це на сайті - гроші повернули. А помилково вислана плата залишилася мені як бонус.

На BangGood вже за $25 можна знайти дуже непоганий стартовий набір:

Стартовий набір Geekcreit Basic

Також є варіанти дорожчі та ще дорожчі.


Далі поговоримо що ж робити з тим всім залізом.

Немає коментарів:

Дописати коментар