30 жовтня 2016 р.

5. Вибір шасі для робота

Підготовчі кроки можуть забрати багато часу. Ми з сином пройшли їх десь за два місяці. І от, нарешті все готово - стартовий набір куплено, курси початківців пройдено і є більш-менш розуміння що хочемо робити далі.

А хочемо ми створити робота, який зможе легко пересуватися по кімнатах, долаючи пороги висотою до 5 см. При цьому він має бути достатньо стійким, щоб носити на собі сенсори, відеокамеру, можливо мобільний телефон або TFT екран. В уяві зразу ж малюється платформа на гусеницях, висотою не менше 10 см, а шириною і довжиною десь 20x20 см і більше.

Пошук тривав досить довго. Виробники пропонують багато хороших варіантів платформ, і вибрати було важко. Гарний вибір шасі пропонує і DiyLab, але щось до таких моделей душа не лежала.

Аж поки ми випадково не наштовхнулися на це відео:


Сумніви відпали - ми таке хочемо. Тут дійсно не було ні краплі тверезого розрахунку. Лише емоції :-)

28 жовтня 2016 р.

4. Паяльна станція

Я завжди думав, що поганому радіотехніку - паяльник заважає. І вже зовсім змирився, що мабуть в мене не зовсім правильно руки ростуть, бо з паянням щось не складалося зовсім.

Один мій паяльник був великий і потужний. Коли він наближався до якоїсь плати - мікросхеми від страху розбігалися з неї, і всі інші деталі також. Коли я дізнався, що той паяльник в основному призначений для паяння відер - прикупив менший. Але він виявився настільки слабим, що не міг розплавити навіть сам припой (добротний, ще радянських часів). Не кажучи вже про те, щоб щось припаяти.

Експерименти з Arduino дали останній поштовх щоб навчитися робити все правильно. Як виявилося - багато що залежить таки від паяльника. А також від припою, якого є багато марок. А також від флюсу.

3. Середовища програмування

Як не крути, а інженеру-робототехніку таки доведеться писати програми. Тут для Arduino є вибір між багатьма варіантами. Розглянемо те, що годиться для початківців.
https://www.arduino.cc/en/Main/Software
  • Arduino IDE базове і дуже просте середовище, яке дозволяє писати програми на С/С++.  Ставити його треба в будь-якому випадку, бо має в комплекті USB драйвери для роботи з Arduino, які використовують всі інші оболонки. Для початкових експериментів підходить ідеально, бо створене максимально простим і надійним. Якщо ж проект великий і кількість файлів з текстами програми росте, використовувати стандартну оболонку стає незручно. 

27 жовтня 2016 р.

2. Стартовий набір

Для зручності початківців продавці створюють готові стартові набори, купивши який можна бути спокійним, що маєш все необхідне. Часто в комплекті дають ще й книжечку з описами експериментів, які плавно ведуть від простих схем до складніших.

Перш ніж бігти купувати котрийсь із стартових наборів, дуже раджу зупинитися і подумати - а що ж саме ви збираєтеся робити. Не варто нагрібати великі купи електронного мотлоху, який, може, і вмикатися ніколи не буде.

Перш за все - подивіться кілька відеокурсів для початківців. Це дасть відчуття як виглядає вживу експериментування з Arduino і електронними схемами.

Робототехнікам [до]шкільного віку, або тим, хто має дуже небагато досвіду, раджу почати з курсу "Відеоуроки з Arduino для дошкільнят" (рос.)


Наступним рівнем можна вважати уроки Джеремі Блюма:  рос. або англ.

Подивилися? Не передумали? Тоді можна приступати до покупки стартового набору.

1. Початок


Якось так сталося, що захопилися ми з сином ідеєю створити свого робота. Ну, не зовсім вже суперрозумного і автономного як телята з Boston Dynamics, але такого, щоб повзав собі по будинку і око радував.

Саме про реалізацію цього проекту і буде даний цикл дописів.

Ясно, що спочатку ми уявляли свого робота десь так:

R2D2 - робот нашої мрії




Але історично склалося інакше, і вийшов він десь отаким:

робот, який у нас виходить