11 грудня 2016 р.

12. Перехід на Arduino MEGA 2560

Вибір

Arduino MEGA 2560 до певної міри ідентична з Arduino UNO. Як мінімум перші 7 сантиметрів :-)

Arduino MEGA 2560 проти UNO

Спроектована вона так, щоб на тих перших семи сантиметрах контакти були ті ж, і розміщені таким самим чином. Тому всі шилди, спроектовані для Arduino UNO, ідеально підходять і для Arduino MEGA.

Ну, ОК, може не всі шилди. Але шансів дуже мало, що саме ваш не запрацює. Приклад несумісного шилда - Video Experimenter. Чому він не дружить з MEGA можна почитати тут (англ.).

Також зверніть увагу, що у MEGA за роботу з I2C тепер відповідають виводи 20 та 21 а не A4 і A5 як в UNO.

Ходять чутки, що дешеві китайські плати, можуть бути несумісними між собою. Поки такого не доводилося бачити. Не виключено, що Banggood.com якось відфільтровує зовсім вже сумнівні вироби. Принаймні асортимент в них значно звужений, порівняно з тим же ж eBay.

Додаткові приємні бонуси:
  • Чотири апаратні послідовні інтерфейси (замість одного як в UNO, який ще й сполучений з інтерфейсом USB). Тепер можна буде підключити наш Wi-Fi модуль на окремий порт, і він не буде заважати заливати прошивки на головну плату.
  • Використання бібліотек Tone та Servo не псує роботу PWM на виходах 3, 11, 9 та 10. Щоправда, при використанні більше, ніж 11 сервомашинок таки відключиться PWM на портах 11 та 12.
Вибираючи свою версію плати зверніть увагу, щоб вона мала позначення 2560. Бажано ще й R3. Це найсвіжіша версія, яка замінила попередню.

Не довго думаючи, ми знайшли чудовий комплект, який включає в себе зразу два необхідні модулі - плату Arduino та шилд драйвера двигунів: L293D Motor Drive Shield + Mega2560 Module Board.

Mega2560 Module Board + L293D Motor Drive Shield

Як виявилося потім (через стандартні 3 тижні доставки з Китаю) - вибір був не дуже вдалим.

Зразу ж після отримання замовлення проявився заводський брак плати Funduino MEGA 2560. Якість виконання була нетипово поганою: пайка ні разу не машинна, з напливами і гулями, сама плата щедро здобрена розводами флюсу.

Вигляд пайки на Funduino MEGA 2560

Косметична недосконалість супроводжувалася повною відмовою працювати - плата вмикається, блимає лампочками, але комп'ютером не детектується. Навіть як "невідомий пристрій". Радує те, що магазин досить швидко погодився повернути гроші - брак є брак, і з цим вони не сперечалися.

Ну а Funduino залишилася мені на пам'ять. Поки не придумав що з нею робити - не виключено, що там просто згорів контролер USB, і її можна оживити, програмуючи напряму через послідовний інтерфейс. Хоча більш йомвірно, що чекає на ту плату роль донора. Якби кого цікавило побавитися з нею - пишіть. Віддам за пиво. (JFYI - всі стандартні оживляльні ритуали я перепробував - закорочував контакти, щоб перейти в DFU-режим, і всяке таке.)

Ще через три тижні приїхала інша плата - цього разу Geekcreit™ Mega2560 R3 ATmega2560-16AU. Якщо точніше, ми її взяли в комплекті з 3.2-дюймовим TFT LCD дисплеєм, але дисплей поки відклали на потім.

Вироби Geekcreit виявилися типовою ілюстрацією, що Китай може бути різним. Це явно той, кращий Китай. Якість виконання - ідеальна. Всі гнізда припаяні рівненько. Пайка акуратна. Плата чистенька. Нічого не хитається і не відпадає. Все працює ідеально і радує око.

Одним словом - отримали ми знову підтвердження: якщо маєте трохи вільного часу і можете зачекати зайвий місяць-два - сміливо купуйте деталі напряму в Китаї. Навіть якщо не з першого разу, то з другого чи третього вам точно пощастить. І економія по грошах буде суттєвою. Якщо ж швидкість доставки та комунікацій є для вас критичною - зверніться до продавця в Україні. Вартість схожого комплекту буде лише на третину дорожча:

Встановлення на шасі


Тримаючи живу плату Arduino MEGA в руках, ми нарешті змогли приступити до остаточної компоновки модулів на шасі робота. І тут виникло нове розчарування - хоча на монтажній площині і було просвердлено багато отворів - нам не вдалося знайти жодної комбінації яка би добре лягала під отвори в платі Arduino.

Врешті решт - вирішили закріпити Arduino до якогось постамента, а сам постамент вже прикручувати до шасі.

Монтажний з'єднувач
Постамент виготовили із шматка прозорого пластику від коробки для компакт-дисків. Розпечений цвях, газова плита, витяжка на кухні - і постамент набув потрібних розмірів і отворів під болти для кріплення. До шасі постамент прикрутили через з'єднувачі, які ішли в комплекті з танком.

Arduino лягло прямо на постамент і було прикручене шурупами.

Вийшло ось так:
Arduino MEGA 2560 на постаменті - 1

Arduino MEGA 2560 на постаменті - 2

Стара прошивка робота залилася на Arduino MEGA без жодних змін. Під'єднали, як і раніше, пищалку  та двигуни (через транзистори) - і все запрацювало. Єдине, що довелося змінити - це номер COM порта та тип плати в середовищі програмування. Що стосується сумісності - платформа Arduino як завжди на висоті. Навіть на дешевих китайських компонентах.

Немає коментарів:

Дописати коментар