23 грудня 2016 р.

14. Як нагодувати робота

Постановка задачі


Для живлення робота необхідно використати надійну батарею, яку би було легко заряджати та обслуговувати.

Ємність - не менше 2000 mAh, а бажано більше.
Робоча напруга - 7-8V (ідеальна для Arduino, досить непогана для наших двигунів).  Батарея не повинна сильно втрачати напругу в процесі розряджання. При зниженні напруги суттєво нижче 7V, Arduino може працювати нестабільно.
Робочий струм - поки не знаємо. Робот не до кінця готовий - важко  сказати який струм він буде споживати. З того, що видно зараз - варто розраховувати на навантаження між 1 і 2 А.

Здавалось би - параметри є, береш Гугл - і вперед. Що може бути простіше, ніж батарейку купити?

14 грудня 2016 р.

13. Драйвер двигунів

Вибір

Вибираючи плату з драйвером двигунів, ми зробили ще одну помилку. Здавалося би - що тут думати. Береш перший-ліпший оптимальний по ціні модуль - і двигуни їдуть. Але виявилося, що варто було подумати трохи грунтовніше.

Ми спокусилися на найдешевшу версію, виконану у вигляді шилда: Motor Drive Shield L293D For Arduino Duemilanove Mega UNO

Motor Drive Shield L293D For Arduino Duemilanove Mega UNO


11 грудня 2016 р.

12. Перехід на Arduino MEGA 2560

Вибір

Arduino MEGA 2560 до певної міри ідентична з Arduino UNO. Як мінімум перші 7 сантиметрів :-)

Arduino MEGA 2560 проти UNO

Спроектована вона так, щоб на тих перших семи сантиметрах контакти були ті ж, і розміщені таким самим чином. Тому всі шилди, спроектовані для Arduino UNO, ідеально підходять і для Arduino MEGA.

7 грудня 2016 р.

11. Переосмислення проекту: від прототипу до зрілості

Отже, станом на сьогодні, ми маємо досить цікавого робота. Він вміє рухатися вперед і повертати вправо та вліво, вміє виконувати якісь нескладні сценарії а також може керуватися віддалено через Wi-Fi. Для краси ми до нього приліпили ще кронштейн із ультразвуковим сенсором відстані HC-SR04. Що робити з тим сенсором - ще не розібралися. Але після його встановлення наш робот перетворився із злісного червоноокого термінатора Т400 на досить няшне створіння в стилі Wall-E.

Робот з декоративним сенсором відстані - 1

Робот з декоративним сенсором відстані - 2

Робот з декоративним сенсором відстані - 3